Scholen gaan duurzaam!
In de voorjaarsvakantie 2016 is in alle scholen de verlichting vervangen door LED. Dit is uitgevoerd door Green Purchase.
Een goed verlichte werkplek zorgt ervoor dat een werknemer minder vaak ziek is, een beter humeur heeft en meer produceert. De Arbo-norm eist een minimale lichtsterkte van 500 lux (eenheid verlichtingssterkte) maar adviseert 1000-1500 lux. Echter blijkt uit onderzoek van TU Eindhoven dat de gemiddelde lichtsterkte op kantoren in Nederland rond de 400 lux schommelt. Simpel gesteld hebben de meeste mensen dus een structureel tekort aan licht. Dit geldt in scholen voor de leraren en voor de kinderen. Door lichttekort verkeren ze eigenlijk constant in een soort van biologische duisternis en dit tast de werking van de biologische klok aan. Door deze duisternis ontstaat er een reactie in het lijf die onrust en overdag ‘duf zijn’ kan veroorzaken, met als gevolg dat men ’s nachts niet goed slaapt. Een negatieve spiraal is dan geboren en kan zelfs tot depressie lijden. Het gebrek aan de juiste hoeveelheid licht zorgt dus voor verhoogde kans op depressie, maar ontstemt ook de geheugenfunctie en het oriëntatie vermogen. Dit resulteert in concentratieverlies, het tast het humeur aan en dat zorgt weer voor minder prestaties. Onderzoek heeft aangetoond dat 1,2 tot 1,5% van het ziekteverzuim te wijten is aan een slecht verlichte werkplek. Voor de kinderen betekent een goed verlicht klaslokaal dat ze actiever zijn. Dit bevordert het welzijn; je zit lekkerder in je vel. En dat draagt bij tot goede opbrengsten. Het schoolbestuur voelt zich verantwoordelijk voor een goed leefklimaat in de school. Dit betreft zowel ons personeel waar wij als werkgever verantwoordelijk voor zijn, als de kinderen waar wij ons verantwoordelijk voor voelen.
Naast de lichtsterkte is ook de lichtkleur van belang; deze worden gemeten in Kelvin. Waarom Kelvin? Een stuk ijzer wordt verwarmd en afhankelijk van de temperatuur, straalt dit stuk een bepaald licht uit. Bijv. 2700 Kelvin (2426 graden Celsius) geeft een warme witgele kleur die iedereen graat ziet in een huiskamer. Voor kantoren zijn andere kleuren uiteraard raadzamer. De best inzetbare lichtkleur is 4000K. Dit licht wordt zuiver wit licht genoemd en toont in alle onderzoeken een verbeterde productiviteit en gevoel van algemeen welzijn aan. Hoewel 3000K (warmere huiskamer-achtige kleur) ook veel wordt toegepast, haalt deze het nooit bij 4000K. 6500K wordt gezien als de kleur die het dichtst bij daglicht komt. Ondanks dat het logisch lijkt om dit op elk kantoor in te zetten, is het in de praktijk minder aantrekkelijk. Voor sommige beroepsgroepen is het echter noodzakelijk om gebruik te maken van deze lichtkleur, denk aan tandartsen of auto-spuiters. Hun product moet nl. ook perfect zijn wanneer dit in natuurlijk daglicht wordt gezien. Maar in een kantoor of klaslokaal zal het geen extra resultaat bieden t.o.v. 4000K. Op het Verenigingskantoor hebben we in december 2015 een proefopstelling laten maken met 3000 kelvin lampen en 4000k lampen. De directies spraken de voorkeur uit voor 4000k.